top of page

Supergroep, 26 november 2019


Doordat de spelers er tegenwoordig 10 seconden per gespeelde zet bij krijgen kunnen partijen in de supergroep behoorlijk lang duren. Dat was bij twee partijen op deze avond het geval.

Allereerst bij de broederstrijd tussen Daniël en Jonathan. Na zeven standaardzetten in het Schots begonnen beide spelers veel bedenktijd te gebruiken. Het zag er zelfs even naar uit dat Daniël de tijd ging overschrijden. Maar met nog 41 seconden op de klok bleek dat al dat denkwerk een goed plan had opgeleverd. Een correct paardoffer opende de e-lijn voor Daniëls dame, die de niet gerocheerde koning van Jonathan onder vuur nam. Daniël won het geofferde materiaal met rente terug en Jonathan kon de promotie van Daniëls laatste pion niet voorkomen. Ondanks deze zege blijft Daniëls percentage iets onder dat van Abisan, die zich niet goed voelde en niet speelde.

De tweede lange partij was die tussen Jacob en Akil. Jacob speelde een solide partij, maar misschien iets te voorzichtig. Pas in het eindspel wist Akil pionnen te veroveren, maar Jacob slaagde erin een pion te laten promoveren. Hij had een koning, een dame en een pion, terwijl Akil koning, toren en twee opgerukte verbonden vrijpionnen had. Jacob leek weg te komen met remise door eeuwig schaak, maar toen zag hij niet dat hij schaak stond. Hij had zijn dame aangeraakt en moest daarmee het schaak opheffen. Toen gaven de vrijpionnen van Akil natuurlijk de doorslag.

Joost en Nicolò speelden voor de tweede keer tegen elkaar. De vorige keer won Nicolò, maar nu nam Joost revanche. Het eindspel ging in met gelijke materiaalverhoudingen, maar via een aftrekaanval won Joost een toren en toen was het wel bekeken.

Simon won voor de tweede keer van Lucas. Hij bouwde zijn materiële voorsprong gestaag verder uit en gaf Lucas geen kans om echt gevaarlijk te worden.

Lawa speelde met zwart tegen Connor. Die won rond de 20e zet een loper tegen een pion en vergrootte zijn voorsprong in zijn eindspel tot een volle toren. Genoeg voor de winst.

De andere meisjes, Bogalech en Noea, waren afwezig.

Uitslagen 9e ronde :

Jonathan - Daniël 0 - 1

Connor - Lawa 1 - 0

Joost - Nicolò 1 - 0

Simon - Lucas 1 - 0

Jacob - Akil 0 - 1

Stand :

1. Abisan 5,5 uit 7 (78,6%)

2. Daniël 7 uit 9 (77,7%)

3. Simon 6,5 uit 9 (72,2 %)

4. Akil 5,5 uit 8 (68,8%)

5. Jonathan en Joost 4,5 uit 8 (56,3%)

7. Jacob en Connor 4,5 uit 9 (50%)

9. Nora 2 uit 5 (40%)

10. Lucas 3 uit 8 (37,5%)

11. Bogalech 2,5 uit 7 (35,7%)

12. Lawa 1 uit 7 (14,3%)

13. Nicolò 1 uit 9 (11,1%)

Illustratie volgt nog.


bottom of page