top of page

Start wintercompetitie lopergroep


Na de herfstvakantie startten we een nieuwe competitie met Tolik, Rashaan, Alexandra, Caspar, Nils en Imraan.

Tolik en Caspar waren de eerste ronde afwezig. Rashaan had wit tegen Nils en speelde een degelijke partij, ondanks fel verzet moest Nils na een kwartier opgeven.

Alexandra had wit tegen Imraan. Imraan doet vaak heel originele zetten die helaas niet altijd reglementair zijn. In een partij met sterk wisselende kansen trok Imraan aan het langste eind.

Stand na ronde 1

Tolik 0/0

Rashaan 1/1

Alexandra 0/1

Caspar 0/0

Nils 0/1

Imraan 1/1

In de tweede ronde speelde Imraan tegen Caspar. Caspar's vader Erick heeft hem een aantal openingstrucs geleerd die goed werken als de tegenstander even niet oplet. Vooral mat op F2 of F7 maar als dat niet lukt kan Caspar ook best gewoon een partij spelen. Imraan wist zelfs nog een zet te vinden toen hij al mat stond, maar moest accepteren dat hij de partij verloor.

Rashaan won met wit tegen Tolik na ongeveer tien zetten een stuk met een mooie combinatie maar vergat dat daarna zijn dame instond. Tolik bekeek het bord eens rustig, sloeg de dame en gaf Rashaan daarna geen enkele kans meer.

Nils had Alexandra als tegenstander, Ze speelden een lange partij waarbij de kansen zo ongeveer per zet wisselden. In een uitgedunde stelling speelde Alexandra het handigst en wist mat te geven.

Stand na ronde 2

Tolik 1/1

Rashaan 1/2

Alexandra 1/2

Caspar 1/1

Nils 0/2

Imraan 1/2

Ronde drie viel Tex in voor de afwezige Rashaan. Hij had zwart tegen Imraan en kreeg al snel zwaar initiatief. Imraan verloor groot materiaal en moest berusten in verlies. Alexandra had wit tegen Tolik, na een onnauwkeurige opening kon Tolik op de koningsvleugel binnen komen met zijn dame en met handige schaakjes de boel kaal slaan. Ook deze partij duurde niet lang. Nils speelde met wit tegen Caspar. Caspar won na ruim tien zetten de witte dame en legde vervolgens een matnet om de witte koning die nog in het centrum stond. Met twee pionzetten verjoeg hij het paard dat het mat nog tegenhield, en maakte de partij koelbloedig af.

Stand na ronde 3

Tolik 2/2

Rashaan 1/2

Alexandra 1/3

Caspar 2/2

Nils 0/3

Imraan 1/3

In ronde vier had Imraan wit tegen Nils en Tolik tegen Caspar. Nils en Imraan ruilden al snel de dames en de stelling leek aardig gelijk tot Imraan pardoes een stuk verloor. Nils wist er wel raad mee en bracht met zijn extra stuk een fraai mat op het bord. Mooi gezien en eindelijk van de nul af! Caspar werd in de opening geflest op zijn favoriete F7 en verloor binnen een paar zetten zijn toren op H8. Geen nood, toen Tolik zijn dame beetpakte en dus moest zetten kon Caspar de dame aanvallen. Tolik zag niet dat op G3 nog een veilig plekje was en verloor zijn belangrijkste stuk. Hij speelde rustig verder en had natuurlijk al een paar stukken in de buurt van de zwarte koning. Caspar dacht een veilig plekje te vinden op F6 voor zijn koning maar werd daar met een mooie paardmanoeuvre mat gezet.

Stand na ronde 4

Tolik 3/3

Rashaan 1/2

Alexandra 1/3

Caspar 2/3

Nils 1/4

Imraan 1/4

Voor ronde vijf meldden zich drie spelers, omdat de paardengroep ook oneven was kon Lev invallen. Lev had wit tegen Caspar en koos zowaar voor het koningsgambiet. Dat is een heel scherp systeem waarbij al snel een spervuur van schaakjes kan voorkomen. Als je het goed speelt loopt de witte koning dan naar een veilig plekje op de damevleugel en krijgt wit een geweldige aanval. Lev wist dat veilige plekje niet te vinden. Caspar veroverde met schaakjes bijna de hele witte strijdmacht en zette de witte koning mat op A5. Tolik had wit tegen Nils. De eerste zetten waren Spaans, een moeilijke opening. Tolik heeft de gewoonte al heel snel zijn dame in het spel te brengen en net als vorige week leidde dat tot het verlies van zijn sterkste stuk. Wel was de zwarte stelling daarna een moeilijk te ontwarren kluit stukken waar Nils niet goed raad mee wist. Tolik bracht handig zijn stukken naar voren, won eerst een toren en daarna de zwarte dame met behoud van initiatief. Niet veel later werd Nils mat gezet. Misschien voortaan zonder dame spelen Tolik? Heb je helemaal niet nodig.

Stand na ronde 5

Tolik 4/4

Rashaan 1/2

Alexandra 1/3

Caspar 3/4

Nils 1/5

Imraan 1/4

Tolik ontbrak in de zesde ronde, een invaller was niet te vinden. Daarom speelde Nils tegen Paul, dat wilde hij zelf ook graag. Hij probeerde de stelling symmetrisch te houden maar na een pionoffer en een stukoffer ging hij mat. Evengoed had hij wel veel gezien en dapper gespeeld. Voor de ranglijst telt het als remise. Caspar had wit tegen Rashaan en kreeg al snel groot initiatief op de zwarte koningsvleugel. Er werden wat zwarte stukken van het bord gehakt en daarna volgde het geliefde mat op F7, Caspar's handelsmerk. Alexandra nam het op tegen Imraan. Imraan startte al vroeg in de partij met zwart een pionnenstorm op de damevleugel, Alexandra was niet onder de indruk en veroverde een stuk. Daarna ontwikkelde ze rustig een aanval op de zwarte koning die nog in het centrum stond en wist dat af te ronden met mat.

Stand na ronde 6

Tolik 4/4

Rashaan 1/3

Alexandra 2/4

Caspar 4/5

Nils 1,5/6

Imraan 1/5

Na het geslaagde pepernoten toernooi hadden we nog één ronde te spelen. Caspar had wit tegen Nils en speelde zijn beproefde systeem: eerst de dame vangen, daarna op de koning af, niet te veel op materiaalwinst spelen maar gewoon mat zetten. Dat lukte binnen tien minuten, Nils kon er wel om lachen. Tolik speelde met wit tegen Imraan en veroverde al snel een stuk en een pion. Imraan verdedigde zich fel maar Tolik hield de druk er goed op door de zwarte stukken te pennen en Imraan geen kans te geven om los te komen. Hij rondde af met mat, goed gezien. Omdat Rashaan er niet was speelde Alexandra met wit tegen invaller Anton. Ze startte uitstekend, won de zwarte dame en sloeg de zwarte koningsvleugel kaal. Daarna begon ze te aarzelen en Anton rook zijn kans. Hij verhinderde Alexandra te rokeren en viel aan op de damevleugel. De witte koning werd het bord over gejaagd en met twee lopers en een toren fraai mat gezet. Jammer Alexandra, voortaan meer stukken er bij halen. Met alleen een dame kun je meestal geen mat geven.

In januari starten een nieuwe competitie.

Eindstand na ronde 7

Tolik 5/5

Rashaan 1/3

Alexandra 2/5

Caspar 5/6

Nils 1,5/7

Imraan 1/6


bottom of page