top of page

Paardengroep herfstcompetitie 2019


Het schaakseizoen begon leuk in de Paardengroep. We hadden een grote groep en daarom speelden we een open competitie. Omdat we voor de herfstvakantie maar zes ronden hebben gespeeld, heeft niet iedereen tegen iedereen gespeeld. Maar er werd wel gezellig geschaakt en ook werd er goed en lang nagedacht door de spelers van de Paardengroep. Soms moesten wij zelfs in verband met de tijd de wedstrijd eindigen met een puntentelling. Er is één duidelijke winnaar van de Paardengroep en dat is Imraan. Hij won bijna al zijn partijtjes behalve de laatste, waarin hij tegen Lev gelijkspeelde. Imraan heeft vrij aanvallend gespeeld, liet zijn stukken oprukken en won zo veel materiaal bij zijn tegenstanders. Op de tweede plek is Sam geëindigd. Sam combineert heel goed met zijn stukken en weet heel interessante plannetjes te verzinnen. Alleen soms komen zijn stukken op onveilige velden terecht, waar zij ten prooi vallen aan de tegenstander. De derde plek is voor Jan. Jan is ook een stuk aanvallender gaan schaken en deze stijl ligt hem wel. Zo heeft hij een stuk meer punten weten te veroveren. Op een vierde plek eindigden Lev, Edith en Ruben, allemaal met precies de helft van de punten. Lev controleert goed het spel, speelt voorzichtig en probeert zijn stukken niet op onveilige velden te zetten, maar zo af en toe ziet hij de aanvallen van zijn tegenstanders over het hoofd en dan worden er toch wat stukken weggesnoept. Edith begon erg sterk met twee overwinningen, alleen daarna werd het iets lastiger en verloor zij er drie achter elkaar. Edith ziet heel mooie matbeelden, maar soms overziet zij dat de velden waar zij mat wil zetten door de stukken van de tegenstander beschermd zijn. De truc is om dan eerst die stukken te verjagen en dan pas de mat uit te voeren. Ruben heeft helaas niet zo veel partijtjes weten te spelen, hopelijk lukt het Ruben tijdens de volgende competitie om wat meer potjes te winnen.

Niet ver achter Lev, Edith en Ruben is Benton geëindigd. Benton houdt ervan om vanaf de zijkanten aan te vallen. Waar Benton wel voor moet oppassen is om niet te vaak achter elkaar met hetzelfde stuk te zetten. Immers meer kleine stukken kunnen samen meer bereiken, dan één groot stuk in zijn eentje.

Achter Benton is Mario geëindigd. Mario had het wat zwaar in deze groep. Hij speelde erg goed, maar zijn tegenstanders hadden zijn plannetjes door. Een tip voor Mario is om goed te oefenen met het beschermen van eigen stukken, wanneer zij door de tegenstander aangevallen worden.

Volgende competitie zullen er weer veel leuke wedstrijden gespeeld worden. We hopen dat iedereen een leuke herfstvakantie heeft gehad.

Ranglijst Paardengroep

Imraan Belghiran 87,5% (3,5 uit 4) Sam Moeri 66,7% (4 uit 6) Jan Dullemeijer 60,0% (3 uit 5) Lev Dolzhenko 50,0% (2,5 uit 5) Edith Ratti 50,0% (3 uit 6) Ruben van de Voordt 50,0% (1 uit 2) Benton Edelaar 40,0% (2 uit 5) Mario de Negri 20,0% (1 uit 6)


bottom of page