top of page

Supergroep, 15 oktober 2019


De verrassing van de avond was de nederlaag van koploper Jonathan tegen Connor. Net als vorige week speelde Jonathan zijn geliefde Schots gambiet en hij ging al vroeg in de aanval. Ik dacht dit ik wel even koffie kon gaan halen, maar toen ik terugkwam was de partij al afgelopen en zaten de stukken al in de doos. Jonathan had zich mat laten zetten op de onderste rij ("achter de paaltjes"). Goed voor de spanning in de competitie.

De nieuwe koploper is Jonathan's oudere broer Daniël. Tegen Jacob raakte hij een pion achter, na een Italiaanse opening. Toen alle stukken waren afgeruild had Jacob nog steeds een pion meer. Maar Daniël had een betere pionstructuur en Jacob was daar niet gerust op. Hij bood remise aan, wat werd aangenomen.

Na vijf opeenvolgende nederlagen smaakte Nicolò nu het zoet van de overwinning. In het middenspel veroverde hij een stuk op Joost en hij maakte het verder vrij probleemloos af.

Akil speelde Spaans tegen Nora (met 4. Lxc6) en wist een pion te winnen. In het eindspel stond hij die pion nog voor. Toen daar nog een tweede pion bijkwam was er voor Nora geen houden meer aan.

Simon had duidelijk geen ervaring met het Siciliaans waarop Abisan hem trakteerde. Het ging al gauw fout : na 12 zetten stond Simon een loper en een paard achter tegen drie pionnen. Simon wist de partij nog te rekken tot 78 zetten, maar hij streed voor een hopeloze zaak.

Bogalech wilde het Schots gambiet ook eens proberen, maar Lucas speelde geen e5xd4, zoals in alle theorieboeken wordt aanbevolen. Het eindspel ging in met koning, toren en 4 pionnen voor Bogalech tegen koning, loper en 6 pionnen voor Lucas. Het plan voor wit had nu moeten zijn : met de koning de vrijpion van Lucas tegenhouden en met de toren op pionnenjacht gaan. In plaats daarvan gebruikte Bogalech de toren voor de verdediging en Lucas kreeg de beste kansen. Maar hij nam wel remise aan toen Bogalech het aanbood.

Lawa was opnieuw afwezig.

Uitslagen zesde speelavond :

Nicolò - Joost 1 -0

Bogalech - Lucas 0,5 - 0,5

Simon - Abisan 0 - 1

Jonathan - Connor 0 - 1

Akil - Nora 1 - 0

Daniël - Jacob 0,5 - 0,5

Stand :

1. Daniël 4,5 uit 6 (75%)

2. Jonathan, Abisan 3,5 uit 5 (70%)

4. Lucas 3 uit 5 (60%)

5. Connor, Jacob, Simon 3,5 uit 6 (58,3%)

8. Akil, Joost 2,5 uit 5 (50%)

10. Nora 1,5 uit 4 (37,5%)

11. Bogalech 1,5 uit 6 (25%)

12. Lawa 1 uit 4 (25%)

13. Nicolò 1 uit 6 (16,7%)


bottom of page