top of page

Supergroep, 24 september 2019


Er werden maar vier partijen gespeeld in de supergroep, doordat de vier spelers van het OEW D-team (Abisan, Jonathan, Nora, Joost), dat op 5 oktober zijn eerste wedstrijd speelt in de nationale clubcompetitie, zich gezamenlijk wilden voorbereiden op die belangrijke dag.

De aandachttrekker van de avond was de lange partij tussen Daniël (wit) en Akil. Er kwam een tweepaardenspel met 4. Pg5 op het bord en Akil probeerde een bekende truc met zwart, maar Daniël kende die. Rond de 11e zet zette Daniël het bord in vuur en vlam met een fraaie verrassende paardzet. Akil nam ruim de tijd voor zijn antwoord en vond waarschijnlijk de beste oplossing. Hij raakte in ieder geval geen materiaal kwijt, al zag hij zijn gambietpion niet meer terug. Uiteindelijk kwam er een eindspel met ongelijke lopers op het bord. Daniël won nog een tweede pion, maar kreeg een dubbelpion en moest berusten in remise. Een partij op hoog niveau.

De tweede topper was die tussen de gebroeders Brienen, Simon en Jacob, die allebei de volle winst uit de vorige twee partijen hadden behaald. Het leek erop dat Jacob ging winnen. Met een loper viel hij twee torens tegelijk aan en won zo een kwaliteit. Later ook nog een pion. Maar Simon kwam met een gruwelijke paardvork die Jacob een toren kostte. Daarna waren de rollen natuurlijk omge-draaid. Een hard gelag voor Jacob, die het grootste deel van de partij heel goed gespeeld had.

Lawa speelde de (Schotse) opening wat passief, waardoor Nicolò in het voordeel kwam, zowel positioneel als materieel. Maar toen ik even wat nakijkwerk deed moet er wat misgegaan zijn bij Nicolò, want Lawa was zijn verdediging binnengedrongen met een toren en een opgerukte pion en dat leidde snel tot mat. Het was Lawa's eerste punt in deze nieuwe competitie. Nicolò blijft vooralsnog puntloos.

Bogalech ging met zwart al op de tweede zet de mist in (1. e4 e5 ; 2. d4 Pc6? in plaats van e5xd4). Connor speelde d4-d5 en het paard van Bogalech ging terug op stal. Hierdoor had Connor veel meer ruimte. Hij won de dame (tegen een paard) en had daarna geen moeite het punt binnen te halen.

Lucas was "oneven" en speelde vriendschappelijk tegen Job Segers.

Uitslagen 3e ronde :

Jacob - Simon 0 - 1

Lawa - Nicolò 1 - 0

Daniël - Akil 0,5 - 0,5

Connor - Bogalech 1 - 0

Stand :

1. Simon 3 uit 3

2. Daniël 2,5 uit 3

3. Jonathan en Abisan 1,5 uit 2

5. Jacob en Connor 2 uit 3

7. Akil 1,5 uit 3

8. Lucas 1 uit 2

9. Nora 0,5 uit 1

10. Lawa 1 uit 3

11. Joost 0,5 uit 2

12. Bogalech en Nicolò 0 uit 3


bottom of page