top of page

Supergroep, 17 september 2019


Op zijn eigen verzoek is Benjamin Koster overgeplaatst naar de koningsgroep. De supergroep was iets te hoog gegrepen. Hij zal ook niet meer in de stand van de supergroep worden opgenomen. Maar de overwinning die Jacob op hem boekte blijft wel meetellen voor de stand.

Jacob is één van de drie koplopers na twee speelavonden. Tegen Lawa won hij een stuk, maar Lawa kwam weer gelijk doordat een gepende pion geen goede verdediger bleek. Daarna zag ze een schaakje over het hoofd, wat een toren kostte en toen had Jacob niet veel moeite meer om zijn tweede winstpunt binnen te halen.

Het was een goede avond voor de familie Brienen, want ook Jacobs oudere broer Simon kwam op 2 uit 2. Lucas werd overspeeld, maar hij wist in een eindspel van dame en toren (Simon) tegen toren en loper (Lucas) toch nog lang stand te houden doordat zijn koning niet zo op de tocht stond als die van Simon.

De derde koploper is de pas gepromoveerde Daniël. Connor beantwoordde Daniëls e2-e4 met c7-c5, het Siciliaans. Maar hij wist kennelijk niet dat je in deze opening altijd c5 x d4 moet spelen. Nu kon Daniël d4-d5 spelen en kwam Connor gedrukt te slaan. Daniël oefende veel meer druk uit en won verdiend.

Bogalech koos voor het Schots tegen Jonathan. Het begin van de partij speelde ze heel goed en haar stukken stonden actiever. Maar rond de 20e zet raakte ze een stuk achter. Jonathan ruilde daarna de dames en zoveel mogelijk andere stukken af, zodat Bogalech niet meer gevaarlijk kon worden. Winst voor Jonathan dus, maar hij moest er wel voor werken.

Abisan speelde heel aanvallend tegen Joost. Toren, paard en loper werden geruild tegen dame en pion. Maar die pion van Abisan was wel een ver opgerukte, goed door de dame ondersteunde vrijpion, die de doorslag gaf, ook doordat de koning van Joost nogal onbeschermd stond.

Akil tegen Nicolò was een vrij eenzijdige partij. Akil bouwde zijn voordeel gestaag uit en haalde het punt zonder veel moeite binnen.

Nora was op schoolkamp.

Uitslagen 2e ronde :

Lucas - Simon 0 -1

Daniël - Connor 1 - 0

Bogalech - Jonathan 0 - 1

Akil - Nicolò 1 - 0

Abisan - Joost 1 - 0

Jacob - Lawa 1 - 0

Stand :

1. Daniël, Jacob en Simon 2 uit 2

4. Abisan, Jonathan 1,5 uit 2

6. Akil, Connor, Lucas 1 uit 2

9. Nora 0,5 uit 1

10. Joost 0,5 uit 2

11. Bogalech, Lawa en Nicolò 0 uit 2


bottom of page