top of page

Supergroep, 14 mei 2019


In vier van de vijf partijen van vanavond werd naar verschillende kanten gerokeerd, wat aanknopingspunten biedt voor aanvallend spel. En dat gebeurde ook.

Jonathan moest hard werken voor zijn overwinning op Bogalech. Pas in het late middenspel wist hij twee pionnen te veroveren en de verdediging open te breken. Het is opvallend hoezeer Bogalech het afgelopen jaar vooruit is gegaan.

Jacob houdt er wel van om een partij ingewikkeld te maken. Tegen Nora beantwoordde hij een paar keer een aanval op zijn stukken met een tegenaanval. Dat leidt vaak tot onoverzichtelijke stellingen waarbij de goede volgorde van de zetten belangrijk is. Nora deed dat beter en won.

Joost stond comfortabel drie pionnen voor toen Nicolò opeens zijn drie overgebleven stukken (toren, loper en paard) perfect liet samenwerken in een koningsaanval. Joost moest materiaal inleveren om niet mat te gaan en leek te gaan verliezen, totdat Nicolò hem pat zette, wat maar zelden gebeurt in de supergroep.

De partij van Connor tegen Thomas ging aanvankelijk gelijk op, maar Connor won steeds meer materiaal, haalde nog een tweede dame en won met overmacht.

Verreweg de langste partij was die van Simon tegen Lawa, waarbij Lawa geruime tijd het beste van het spel had. Ze had een loper meer (tegen 2 pionnen) en oefende met mooie zetten druk uit op de koningsstelling van Simon. Maar die verdedigde zich goed en kreeg tegenspel met een opgerukte vrijpion. Toen die gepromoveerd was moest Lawa haar toren geven om de nieuwe dame op te ruimen, waarna ze een kwaliteit achterstond. Dat had misschien nog remise gehouden kunnen worden, maar kennelijk was het moeilijk voor Lawa om meer dan een uur de concentratie vast te houden. Ze begon onnodige fouten te maken en verloor. Jammer voor Lawa, ze had meer verdiend.

Ik had ook een tweede partij tussen Akil en Abisan ingepland, maar Akil vroeg of hij naar huis mocht in verband met veel huiswerk. Lucas bleef als tegenstander voor Abisan over, maar zij hadden al twee keer tegen elkaar gespeeld. Nu speelden ze vriendschappelijk, tegen elkaar en tegen anderen.

Uitslagen 13e ronde:

Nora - Jacob 1 - 0

Simon - Lawa 1 - 0

Thomas - Connor 0 - 1

Nicolò - Joost 0,5 - 0,5

Jonathan - Bogalech 1 - 0

Stand :

1. Akil 10,5 uit 11 (95,5%)

2. Jonathan 9 uit 11 (81,8%)

3. Abisan 8 uit 11 (72,7%)

4. Nora 6,5 uit 9 (72,2%)

5. Simon 7.5 uit 11 (68,2%)

6. Joost 5,5 uit 11 (50%)

7. Lawa 5,5 uit 13 (40,8%)

8. Nicolò 2,5 uit 7 (35,7%)

9. Connor 3,5 uit 11 (31,8%)

10. Lucas 3 uit 11 (27,3%)

11. Jacob 3 uit 12 (25,0%)

12. Bogalech 2,5 uit 11 (22,7%)

13. Thomas 2 uit 9 (22,3%)


bottom of page