top of page

OEW oefent tegen de volwassenen van Philidor


Afgelopen maandag (29 april) hadden we weer een oefenwedstrijd met de volwassenen van Philidor afgesproken, een zo ongeveer jaarlijks terugkerende traditie. Als experiment deze keer in de meivakantie, want dan is het niet zo erg als het wat later wordt. Maar of dit tijdstip voor herhaling vatbaar is, is twijfelachtig want er waren toch wel wat spelers van ons op vakantie (heel begrijpelijk).

Maar met Jonathan, Joost, Lawa en Lucas hadden we toch een mooi team bij elkaar die het opnamen tegen 4 heren met een respectabele leeftijd, vermoedelijk toch zo’n 50 jaar boven die van ons. Voor Lawa was het de eerste avondwedstrijd tegen een volwassene.

Zo’n wedstrijd tegen senioren is een mooie gelegenheid om de ervaringen met openingen uit te breiden, want de mode onder senioren wijkt vaak af van de jeugdmode. Zo ondervond ook Jonathan die een Franse verdediging voorgeschoteld kreeg. Helaas kwamen de stukken van Jonathan al snel met elkaar in de knoop wat leidde tot verlies van veel materiaal en de partij. Maar niet getreurd, Jonathan en zijn al even praatgrage en sterke tegenstander Ed Pot konden het goed met elkaar vinden en ze hebben na afloop nog heel wat vluggertjes gespeeld waarvan Jonathan er ook een paar wist te winnen.

Joost speelde zelf met zwart de Franse verdediging (1.e4, e6). Hij had de pech dat zijn tegenstander (Piet Warmenhoven) dat ook met zwart speelt en dus goed thuis was in de stelling. Na een zet of 10 wist de tegenstander van Joost handig te ruilen waardoor de koning van Joost wat open kwam te staan. Dat had niet fataal hoeven zijn als Joost zijn dame niet op avontuur had gestuurd aan de andere kant van het bord. Maar dat deed Joost wel en toen was mat alleen te voorkomen door het inleveren van een volle dame en was de partij eigenlijk ook al klaar. Ook Joost heeft na afloop nog geruime tijd met zijn tegenstander geanalyseerd en geschaakt.

We stonden dus al snel 2-0 achter en ook bij Lucas zag het er op dat moment niet goed uit met een kwaliteit en pion achter. Lawa daarentegen wist uitstekend raad met de Siciliaanse opening (1.e4, c5) van haar tegenstander (Henk Postma) en zij wist haar ervaren opponent goed klem te zetten via beheersing van het midden van het bord. Na wat ruilen begon het toch een beetje op een gelijke stelling te lijken, maar net op dat moment blunderde haar tegenstander een dame, wellicht verblind doordat hij eindelijk een aanvullende dreiging (mat op de onderste rij) wist te creëren. Echter, de dame ging er met schaak af en toen was het niet moeilijk meer.

Als laatste was Lucas klaar. In het begin was Lucas even vergeten dat kort rokeren een goede oplossing is als een paard op g5 en een loper op c4 veld f7 bedreigen, maar daarna speelde hij het heel handig door zoveel mogelijk stukken op bord te houden en actief te spelen. Doordat zijn tegenstander Jan Jonk veel tijd verbruikte nam de druk nog extra toe en in een koningsaanval wist Lucas een toren buit te maken. Uiteindelijk ging zijn tegenstander door de vlag, maar de stelling was al heel goed voor Lucas.

Zo werd het toch nog 2-2 en kunnen we terugkijken op een geslaagde avond. Volgende jaar weer!

Reinoud


bottom of page