top of page

Supergroep, 9 april 2019


De sensatie van deze avond was de overwinning van Jacob op Abisan, die elf plaatsen hoger stond in de rangschikking. Abisan had met wit voortdurend meer ruimte, maar dit leidde niet tot materieel voordeel en het eindspel ging in met ieder een toren, een paard en 5 pionnen. Toen Abisan een pion veroverde leek de balans in zijn voordeel door te slaan, maar toen verraste Jacob hem met een paardvork die een toren kostte. Abisan gaf meteen op en prolongatie van zijn titel is nu wel heel ver weg.

Jonathan en Joost speelden een partij waarin van alles gebeurde. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken bleek Joost een toren voor te staan. Maar Jonathan liet het hoofd niet hangen, won

wat terug en toen Joost zomaar een toren weggaf stond Jonathan ineens een loper tegen een pion voor. Genoeg voor de winst.

Lawa werd voor de derde achtereenvolgende keer in een witpartij geconfronteerd met een lange rokade, tegen Nora. Maar deze keer kreeg ze niet de kans om aan te vallen op de damevleugel.

Lawa had kort gerocheerd terwijl haar rochadepionnen al op g4 en h3 stonden. Dat bood Nora aanknopingspunten voor een koningsaanval. Lawa's koning stond op de tocht en kwam uiteindelijk in een matnet terecht.

Lucas bouwde zijn partij tegen Akil goed op, maar ieder foutje van hem werd genadeloos door Akil afgestraft. Lucas raakte steeds meer materiaal achter waardoor de nederlaag onafwendbaar was.

Bogalech stond heel lang beter dan Simon. Ze had haar stukken goed ontwikkeld en joeg geruime tijd de dame van Simon op. Die dame ontsnapte maar net aan insluiting. Helaas raakte ze in een stand waar mat in 1 dreigde het verkeerde stuk aan. Aanraken betekent nu eenmaal zetten. Simon greep deze kans natuurlijk en kon het volle punt bijschrijven. Alle vijf zwartspelers wonnen.

Thomas was afwezig waardoor Connor geen tegenstander had. Hij speelde vriendschappelijk tegen Joris uit de koningsgroep.

Er werd ook nog een snelschaakpartij gespeeld voor een plaats in de finale. Akil verloor van Joost en is daardoor - als koploper in de competitie - veroordeeld tot het spelen in de troostfinale. Voor de finale, die volgende week gespeeld wordt, hebben zich geplaatst Nora, Jonathan, Daniël, Abisan, Jacob en Joost.

Uitslagen 11e ronde :

Abisan - Jacob 0 - 1

Lawa - Nora 0 -1

Bogalech - Simon 0 - 1

Lucas - Akil 0 - 1

Joost - Jonathan 0 - 1

Stand :

1. Akil 9,5 uit 10 (95%)

2. Jonathan 7 uit 9 (77,7%)

3. Abisan 7 uit 10 (70%)

4. Nora 4,5 uit 7 (64,3%)

5. Simon 5,5 uit 9 (61,1%)

6. Lawa 5,5 uit 11 (50%)

7. Joost 4 uit 9 (44,4%)

8. Nicolò 2 uit 5 (40%)

9. Lucas 3 uit 10 (30%)

10. Thomas 2 uit 7 (28.6%)

11. Bogalech en Connor 2,5 uit 9 (27,7%)

13. Jacob 3 uit 11 (27,3%)


bottom of page