top of page

Supergroep, 19 maart 2019


De nummer 1 van de ranglijst (Akil) speelde deze avond tegen de nummer 13 (Jacob). Maar aan het spel was lange tijd niet te zien wie de koploper was en wie de hekkensluiter. Jacob weerde zich kranig en leek in het voordeel te komen met een mooie paardzet. Akil vond een oplossing en won later ook nog een toren waarmee de spanning weg was. Maar een goede partij van Jacob.

De andere Brienen, Simon, speelde ook tegen iemand uit de Top 2, nl. Jonathan, die tot nog toe geen enkele partij had verloren. Nadat hij via een paardvork een toren had gewonnen dacht Jonathan misschien dat de buit al binnen was. De concentratie verslapte en Simon won met een identieke vork de toren terug. Het eindspel ging in met 7 pionnen voor Simon en 5 voor Jonathan, plus ieder een toren. Simon speelde het precies en agressief en wist de koning van Jonathan midden op het bord mat te zetten.

Bogalech en Lawa speelden voor de tweede keer tegen elkaar, wat samenhing met de afwezigheid van Thomas en Nora. Bogalech stond al gauw een loper en een paard voor tegen twee pionnen. Maar Lawa had wel constant dreigingen. Ze won wat materiaal terug, maar begreep wel dat remise al mooi zou zijn. Dus toen er drie keer dezelfde stand op het bord kwam eiste ze terecht remise op.

Connor trapte met zwart tegen Abisan in een oude truc uit het Schots. Dat kostte een loper (de ongedekte loper op c5) en Abisan is ervaren genoeg om dat voordeel niet meer uit handen te geven. Hierdoor passeerde hij Jonathan in het klassement.

Joost en Lucas gingen het eindspel in met ieder zes pionnen en twee torens. Joost won twee pionnen en had daarna twee verbonden vrijpionnen die ver oprukten. Toch ging hij er niet goed mee om, want ze gingen allebei verloren, waarna het weer gelijk stond. In een stand met ieder 1 pion, 1 toren en een koning speelden ze nog een tijdje door om vervolgens tot het inzicht te komen dat het alleen te winnen was als de ander een enorme fout maakte. Remise dus.

Volgende week de eerste ronde van het snelschaakkampioenschap en daarna verandert het speeltempo in 35 minuten plus 10 seconden voor iedere gespeelde zet.

Uitslagen 9e ronde :

Jacob - Akil 0 - 1

Joost - Lucas 0,5 - 0,5

Abisan - Connor 1 - 0

Simon - Jonathan 1 - 0

Bogalech - Lawa 0,5 - 0,5

Stand :

1. Akil 7,5 uit 8 (93,8%)

2. Abisan 6 uit 8 (75%)

3. Jonathan 5 uit 7 (71,4%)

4. Joost 4 uit 7 (57,1%)

5. Lawa 4,5 uit 9 (50%)

6. Simon 3,5 uit 7 (50%)

7. Nora 2,5 uit 5 (50%)

8. Nicolò 2 uit 5 (40%)

9. Lucas 3 uit 8 (37,5%)

10. Bogalech 2,5 uit 7 (35,7%)

11. Thomas 2 uit 6 (33,3%)

12. Connor 2,5 uit 8 (31,3%)

13. Jacob 2 uit 9 (22,2%)


bottom of page