top of page

Supergroep, 8 januari 2019


De supergroep is weer begonnen aan een nieuwe competitie. Iedereen start weer vanaf nul. De groep is uitgebreid met Jacob Brienen, de jongere broer van Simon, vanwege zijn prestaties in de koningsgroep. Jacob gaf Joost goed partij en stond geruime tijd een pion voor. Maar toen Joost een koningsaanval opzette met dame, twee torens en oprukkende pionnen bezweek Jacob onder de druk. Toch een veelbelovend debuut.

De grote verrassing van de avond was de nederlaag van Abisan tegen Jonathan. Het eerste verlies van Abisan in de supergroep sinds februari 2018! Het was een Hollandse partij (1. d2-d4 f7-f5). Abisan stond een kwaliteit voor op het moment dat hij meende ongestraft een zwarte pion op f4 te kunnen nemen met zijn dame. Zijn koning stond op g1. Jonathan speelde een paard naar e2 met schaak en daar ging de dame! Abisan gaf meteen op.

Connor speelde een heel goede partij tegen Nicolo. Hij ging het eindspel in met zes pionnen en een toren tegen loper, paard en drie pionnen voor Nicolo. Die kon de promotie van Connor's a-pion niet tegenhouden en daarmee was de tweede overwinning van Connor sinds zijn promotie naar de supergroep een feit. Hij was de enige witspeler die won.

Lawa bouwde haar partij goed op tegen Akil. Die rokeerde lang, nadat Lawa kort had gerokeerd. Heterogene rokades heet dat. Meestal komen er dan pionnen oprukken naar de vijandelijke koningsstelling. Akil was daar eerder mee dan Lawa en won met een mooie koningsaanval.

Thomas en Simon hadden nog niet tegen elkaar gespeeld in de supergroep. Simon toonde zich duidelijk de sterkste.

Lucas en Nora speelden een lange partij. Lucas deed een paar verrassende zetten waar Nora lang over na moest denken. Maar ze wist alle moeilijkheden te overwinnen en in het late middenspel de partij naar zich toe te trekken.

Bogalech speelde niet omdat ze examen deed voor de tweede stap. Ze slaagde met een mooie zeven. Gefeliciteerd!

Uitslagen 1e ronde :

Lawa - Akil 0-1

Lucas- Nora 0 - 1

Thomas - Simon 0 -1

Jacob - Joost 0 - 1

Abisan - Jonathan 0 - 1

Connor - Nicolo 1 - 0


bottom of page