top of page
  • Foto van schrijverKees

Leonore speelt remise in blindschaaksimultaan


Dit jaar viert schaakclub Philidor, waar veel oud-OEW’ers schaken, zijn 100-jarig bestaan; de club is in 1919 opgericht.

De eerste van veel speciale activiteiten was op 5 januari in de bibliotheek van Leiden: een blindsimultaan van Philidor-erelid John van der Wiel. John werd grootmeester in 1982 (toen was OEW nog maar 1 jaar) en kort daarna werd hij twee keer Nederlands kampioen. Een simultaanspeler speelt tegen een aantal personen tegelijk. In een blindsimultaan heeft hij een extra handicap: hij ziet zijn tegenstanders niet, en hij ziet de borden niet waarop die spelen. Het enige wat hij kan zien zijn de notatiebriefjes. De stellingen moet hij in zijn hoofd onthouden, de zetten en de dreigingen van de tegenstander moet hij zich voorstellen, hij ziet ze niet echt. Je begrijpt dat dat heel moeilijk is, je moet echt wel grootmeester zijn om dat te kunnen.

Zijn tegenstanders waren de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, en onze eigen voorzitter Leonore Braggaar, die ook lid is van Philidor en daar topscorer in het eerste team; dat speelt in de op een na hoogste klasse van de KNSB en staat daar op het moment ongeveer in het midden. Er kwamen veel mensen, waaronder ook veel OEW’ers, naar het spektakel kijken. Dat was goed te volgen, want de partijen werden getoond op een demonstratiebord, en de demonstratieborden werden ook nog met een webcam op een supergroot scherm getoond. Op de foto hieronder zie je de speelzaal, met John van der Wiel helemaal rechts in een stoel, en vier OEW’ers op de eerste rij.

De burgemeester kwam wat te laat, speelde met wit een behoorlijke partij, maar maakte een fout waardoor hij een kwaliteit verloor (dat is een toren tegen een loper), en kreeg geen kansen meer. Toen de wedstrijdleider aankondigde dat het tijd was voor arbitrage, gaf hij terecht op.

Leonore speelde met zwart een heel goede partij. Na een Spaanse opening bleef het spel in evenwicht. Er werden wat stukken geruild, en er ontstond een eindspel met een materieel evenwicht: John en Leonore hadden allebei een koning, een toren, een stuk en 4 pionnen.

De beschikbare tijd was bijna voorbij, dus de tijdnoodfase was aangebroken. Leonore sloeg een pion met f5xg4, en stond dus even voor (de pion kan natuurlijk meteen worden teruggepakt). De aanwezige OEW-supporters vonden dat ze wat beter stond. De wedstrijdleider, Ton Kohlbeck van Philidor, die anderhalf uur lang alles aan elkaar praatte, suggereerde dat Leonore wel remise aan kon bieden. De computer (Fritz) geeft wit een heel licht voordeel, maar in een normale partij is remise toch wel de verwachte uitkomst. John hoefde maar heel even na te denken en accepteerde dat aanbod, omdat hij bang was in een blindpartij in een trucje van Leonore te trappen.

Wil je ook eens een simultaan spelen, kom dan op woensdagmiddag 23 januari naar het Gravensteen om je krachten te meten met viervoudig Nederlands kampioene WGM (Woman Grandmaster) Anne Haast en Voorschotens sterspeelster Rosa Ratsma, respectievelijk 4e en 3e bij het NK Schaken Vrouwen 2018.

Meer links vind je hier:


bottom of page