top of page

Oefenwedstrijd Leithen: 1-5


Op dinsdag 12 juni speelden we een oefenwedstrijd tegen het derde (volwassen) team van de schaakclub Leithen. Leithen is een gezellige schaakclub uit Leiden Zuid-West. Oud OEW-voorzitter Piet Pouw is daar lid, speelt in het derde team en had ons gevraagd of we ook tegen hen een oefenwedstrijd wilden spelen, net als eerder tegen Philidor 6. Ook Leithen 3 speelt in de vierde klasse van de Leidse schaakbond en net als Philidor 6 waren ze kampioen geworden, eveneens een sterk team dus. Voor de opstelling had ik deze keer de stand uit de supergroep aangehouden. Joost was op bord 4 als eerste klaar. Hij speelde tegen Kondrat Ninikhasvili (uit Georgië), verloor een paar pionnen, maar had een ontwikkelingsvoorsprong en actieve stukken. Als snel won Joost de pionnen terug, maar wist ook zijn tegenstander zijn stukken te laten meedoen. Helaas schoot Joost toen een enorme bok in de vorm van het weggeven van een volle toren en toen was het gedaan (0-1). Op bord 5 debuteerde Simon in een teamwedstrijd voor OEW tegen Piet Pouw. Hij lette goed op in de opening en won snel een pionnetje, maar zag helaas even later een trucje over het hoofd dat een pion kostte en ook een wat onveilige koningstelling opleverde. Toen een tweede pion bij de koning viel, was de bescherming weg en was er geen houden meer aan (0-2). Abisan mocht op bord 1 met zwart tegen Alexander Bosch. Met verwisseling van zetten kwam Abisan in een Konings-Indische opening terecht (1.d4 en zwart dan Pf6, g6 en Lg7). Helaas was Abisan niet bekend met deze opening en met weinig ruimte voor de stukken was het lastig om een goed plan te vinden. Zijn tegenstander had meer ervaring met dit type stelling en wist op een goed moment een belangrijke pion buit te maken. Abisan probeerde nog tegenspel te vinden tegen de witte koning, maar wit maakte geen fouten en Abisan moest steeds meer materiaal geven om zijn aanval in leven te houden en op een gegeven moment was het echt op (0-3). Ook Akil aan bord 2 tegen Max van Delft kwam in opening terecht die hij niet zo vaak speelt (Siciliaans). Hij zette zijn stukken op logische velden neer en het zwarte voordeeltje in de vorm van centrumpionnen en loperpaar leek binnen te perken te blijven, totdat een ongelukkige zet Akil een pion en kwaliteit kostte, met behoud van initiatief voor zijn tegenstander. Akil bleef stug verdedigen, maar Max speelde het goed uit en liet de aanval doorslaan (0-4). De beste partij aan onze kant werd gespeeld door Nora aan bord 6 tegen Frenk Bonnet. Zij kreeg een gesloten stelling met ruimtevoordeel en ze wist ook de enige open lijn met haar toren te bezetten. Op een gegeven moment gaf ze een pionnetje weg, maar ze liet zich niet van de wijs brengen en benutte de tijd die de tegenstander gebruikte om de pion te eten om met twee torens op de 7e rij binnen te dringen. Als volleerd grootmeester zette ze het initiatief vervolgens op de andere vleugel voort door een zwakke pion met een paard aan te vallen. De druk werd te veel voor haar tegenstander en Nora won een pion terug, met behoud van initiatief. Ze bleef goed opletten en de juiste balans houden tussen verdedigen en aanvallen, terwijl haar tegenstander zich beperkte tot verdedigen. De strategie van Nora betaalde zich uit in nog twee pionnen en enigszins onder de indruk gaf haar tegenstander op, misschien wat aan de vroege kant (1-4). Jonathan speelde aan bord 3 tegen Hans Heshusius met zwart een damegambiet. Een actief plan van Jonathan was helaas iets te vroeg en doordat hij een penning overzag leverde hij al snel een pion in. Die pion heeft Jonathan niet meer terug gezien. Hij wist nog wel een actieve stelling te bereiken, maar omdat zijn tegenstander geen zwaktes had en alle complicaties uit de weg ging was het lastig om verder te komen. Jonathan kreeg nog wel een zwakke pion die niet te houden was. Met twee pionnen minder werd een eindspel helaas onvermijdelijk, maar met weinig tijd voor beide partijen was het toch nog wel een beetje spannend. Uiteindelijk was het Jonathan (met de minste tijd) die na bijna 2 uur schaken een toren weggaf, in een stelling die toch al verloren was (1-5). Met een 5-1 nederlaag kunnen we stellen dat we verdiend verloren hebben, maar de hele avond is er goed gestreden en Leithen 3 heeft ook gewoon goede partijen gespeeld. De conclusie is dat we een mooie avond hebben gehad, het nodige hebben geleerd (kijk ook eens naar andere openingen en let op je pionnen) en dat we zeker klaar zijn om volgend seizoen mee te doen in de competitie voor volwassenen van de Leidse Schaakbond.


bottom of page